Starostlivosť z darov prírody
Pri objednávke nad 30 Eur, poštovné zdarma

Ako sa esenciálne oleje vyrábajú?

Metódy produkcie esenciálnych olejov

Esenciálne oleje sú vysoko koncentrované zmesi rastlinného pôvodu. Získavajú sa z rôznych častí rastlín ako sú kvety, listy, ihličie, korene, semená či šupky plodov 2 hlavnými spôsobmi:

  1. destiláciou 
  2. expresiou (lisovaním)

Okrem týchto 2 metód sa silice z rastlín získavajú aj ďalšími spôsobmi, napríklad pomocou organických rozpúšťadiel, metódou enfleurage či superkritickou CO2 extrakciou. Získané produkty však už neoznačujeme ako esenciálne oleje, ale ako aromatické extrakty.

Výroba aromatických extraktov

Rozpúšťadlá

Silice je možné z rastlinného materiálu extrahovať aj pomocou organických rozpúšťadiel, ako je hexán alebo étery. V prvom kroku vzniká tzv. konkrét (“betón”), ktorý predstavuje zmes voskov, flavonoidov a esenciálnych olejov.

Konkrét sa ďalej premýva alkoholom až vzniká výsledný produkt nazývaný absolut (niekedy absolue). Absoluty môžu obsahovať zvyšky rozpúšťadiel, a preto sa v aromaterapii nevyužívajú. Uplatnenie majú najmä v parfumérskom priemysle.

Enfleurage (enfleuráž)

Enfleurage je dnes už málo využívaná, veľmi prácna a drahá metóda na extrakciu kvalitnej silice z kvetov ako je jazmín alebo ruža. Jej význam je najmä v parfumérstve.

Čerstvé okvetné lístky sa opakovane kladú v niekoľkých vrstvách na bezpaché tukové pláty (napr. bravčová masť), čím sa získa tuk nasýtený silicou, nazývaný pomáda. Tá sa ďalej premýva alkoholom až vzniká absolut.

CO2 extrakty

V posledných rokoch sa stále častejšie stretávame s metódou zvanou extrakcia pomocou superkritického CO2 (oxidu uhličitého) alebo skrátene CO2 extrakcia.  Výsledné produkty sú podobné esenciálnym olejom. Nenazývame ich však esenciálne oleje, ale aromatické extrakty, presnejšie CO2 extrakty. 

CO2 extrakty sú terapeuticky účinné a ich použitie sa pripúšťa aj v aromaterapii. Treba však pamätať na to, že majú trochu odlišné chemické zloženie ako esenciálne oleje a ich terapeutické účinky nemusia byť také, ako uvádza literatúra alebo historické zdroje o esenciálnych olejoch.

Vráťme sa však k esenciálnym olejom. V ďalších lekciám preskúmame základné metódy výroby esenciálnych olejov  – destiláciu a lisovanie.

Prvou metódou izolácie esenciálnych olejov z rastlín je destilácia vodnou parou

Parná destilácia je najbežnejšou metódou získavania esenciálnych olejov. Ak máte predstavu, ako sa destiluje alkohol, tak rovnaký princíp sa uplatňuje aj pri esenciálnych olejoch… Pre jednoduchosť však postačí aj prirovnanie k príprave zeleniny v pare :-).

zelenina v pare

 

Zelenina je uložená na perforovanom (dierkovanom) podklade, pod ktorým sa nachádza vriaca voda. Para prechádza cez zeleninu a uniká z hrnca von. Ak hrniec priklopíme studeným vrchnákom, vodná para na ňom skondenzuje t.j. opäť sa zmení na tekutinu, ktorú možno v prípade potreby aj nejakým spôsobom pozbierať. Jednoduché, nie?

Obdobne to prebieha aj pri výrobe esenciálnych olejov… Tekutina, ktorú po ochladení pozbierame je “voda” a esenciálny olej (úvodzovky pri vode sú preto, že to nie je celkom čistá voda, ale o tom si povieme neskôr).

Ako prebieha destilácia esenciálneho oleja

Čerstvý alebo usušený rastlinný materiál sa uloží do zásobníka na perforovaný podklad. Cez rastlinu prúdi horúca vodná para.

Vplyvom teploty dochádza k porušeniu štruktúr, v ktorých rastlina uskladňuje esenciálne oleje (vačky, kanáliky, silicové bunky atď) a uvoľnia sa prchavé (=vyparujúce sa) vonné molekuly. Tieto látky stúpajú nahor spolu s parou až do kondenzačnej nádoby (chladiča), kde sa para ochladí. Získaná kvapalina sa zachytáva do nádoby a predstavuje zmes esenciálneho oleja a kvetovej vody, ktorú voláme hydrosól(alebo hydrolát).

 

nákres destilačnej aparatúry

Poznámka:

Esenciálny olej a voda sa vzájomne nemiešajú.  A preto po destilácii esenciálny olej zvyčajne pláva na hladine, odkiaľ sa odoberie. Niekedy je esenciálny olej ťažší ako voda – v tom prípade nepláva na hladine, ale klesá ku dnu (napr. klinčekový esenciálny olej).

  • esenciálny olej (zvyčajne pláva na hladine)
  • vodu pripomínajúca kvapalina, tzv. hydrosól (alebo hydrolát)

Čo je hydrosól?

Hydrosóly sú vedľajšie produkty pri destilácii esenciálneho oleja.

Sú to vodné roztoky t.j. voda, v ktorej sa nachádzajú vo vode rozpustné prchavé látky z rastlín. Obsahujú aj maličké množstvo esenciálnych olejov (cca 0,05 až 0,2 ml na každých 1 000 ml hydrosólu). Esenciálny olej však nepláva na povrchu, ale je v hydrosóle rozpustený (esenciálne oleje majú istú, zanedbateľnú rozpustnosť vo vode, nie sú celkom nemiešateľné s vodou).

Kvetové vody

Hydrosóly sa niekedy označujú ako kvetové vody. Toto označenie však nie je celkom šťastné, pretože niektoré hydrosóly nepochádzajú z kvetov. Hydrosóly vznikajú aj z koreňov, dreva, ihličia, listov či semien.

Čo nie sú hydrosóly

Hydrosóly nie sú to isté čo čaje, odvary alebo tinktúry. Sú to destiláty t.j. vznikli destiláciou, a preto obsahujú iné látky ako vyššie spomínané roztoky. Sú jednoducho unikátny produkt, ako každý iný. Majú svoju vlastnú chuť, vôňu a terapeutické účinky.

Hydrosól nezískame pridaním esenciálneho oleja do vody! Získame tak len nemiešateľnú zmes čistej vody a esenciálneho oleja, ktorý pláva na povrchu. Pravý hydrosól obsahuje vodu, v ktorej sú rozpustené rôzne rastlinné látky a malé množstvo vo vode rozpustných molekúl esenciálneho oleja.

Na pultoch obchodov sa môžeme niekedy stretnúť s levanduľovou či ružovou vodou. Pri ich kúpe sa však dobre uistite, že ide skutočne o hydrosól. Výrobcovia takéto produkty síce označujú ako kvetové vody, no môžu obsahovať konzervanty a rôzne syntetické látky, takže s pravým hydrosólom nemajú nič spoločné.

Druhou metódou izolácie esenciálnych olejov z rastlín je lisovanie.

 Jedná sa v princípe o vytlačenie esenciálneho oleja zo šupiek. Týmto spôsobom sa získavajú najmä esenciálne oleje z citrusov ako je pomaranč, grapefruit, limetka, bergamot, mandarínka.

Pri tejto metóde sa kôra mechanicky obrusuje. Podobne ako pri lúpaní pomaranča, aj pri obrusovaní dochádza s prasknutiu špecializovaných dutiniek v kôre a uvoľneniu esenciálneho oleja.

Ovocie ďalej putuje do násypníka, kde valce s hrotmi prepichnú ešte zvyšné dutinky naplnené olejom. Vzniknutá emulzia oleja a vody sa splachuje z ovocia jemným postrekom vodou a ďalej putuje do oddeľovača, ktorý oddelí tuhé časti. Esenciálny olej sa od vody oddelí v niekoľkých krokoch pomocou centrifugácie (odstredenia). Týmto spôsobom sa produkuje väčšina bergamotového a citrónového oleja v Taliansku.

Zdroj: Marika Piknová (kurz aromterapie) www.aroma-explorer.sk